A Data East Corporationt Tetsuo Fukuda alapította 1976 áprilisában, azzal a céllal, hogy egy kompatibilis, olcsó, programkazetta-cserés rendszert hozzon létre a videójáték-konzolok piacán, így a játékokat gyorsan lehetett frissíteni és cserélni, anélkül hogy az egész gépet meg kellenne mozdítani. Miután az ötlet sikeresnek bizonyult a hazai (japán) piacon, a cég elkezdett az Egyesült Államokban terjeszkedni.   Az amerikai részleg 1979-ben alakult, rögtön éles harcot kezdve a piacra már belépett két fő riválissal, a SEGA és Taito cégekkel. A játékgép és programfejlesztés nagyon jól ment a DE-nek, két egymással kompatibilis rendszert is kifejlesztette, a DECO Casette System-et és a Multi Conversion Kit-et. Sajnos ezek a rendszerek sok technikai problémával voltak terheltek, így az 1983-as videójáték-konzol ipari összeomlást követően a Data East kivonult a cserélhető rendszerek fejlesztéséből, és 1985-től csak a videójáték fejlesztésnek szentelte tevékenységét.

Ugyanebben az évben a Data East megvásárolta a tönkrement Stern Pinball gyárát és eszközeit, és flipperek fejlesztését és gyártását kezdték meg. A flippergyártás főnöke időközben Gary Stern lett, az első gépet Laser War néven 1987-ben adták ki, azzal a rendkívüli újítással, hogy sztereó hangja volt a flippernek, továbbá hogy itt alkalmazták először a 2.1-es hangzást (2 középsugárzó +1 mélysugárzó a doboz alján).

Ezt követően a DE újabb és újabb gépekkel jelent meg a piacon, olyan újításokat bevezetve, mint a Dot Matrix kijelző, ami a Checkpoint gépben jelent meg 1991 februárjában. Igaz, ez a kijelző csak a fele volt a Williams DMD kijelzőjének.

 A folyamatos újítást a Data East állandosult finanszírozási problémáinak orvoslásaként végezte, jelentős eredménnyel. A rossz pénzügyi helyzet kialakulása elsősorban annak volt az eredménye, hogy a Data East elvesztett egy utánzási pert a Williams ellen, amit utóbbi amiatt indított, hogy a DE a flipper üzletágának elindításakor a know-how-t a Williams System 11-es rendszerének lemásolásával szerezte. Az elvesztett per folyományaként a Data East minden egyes eladott gépe után jogdíjat fizetett a Williams cégnek. A fejlesztések eközben tovább folytak, 1994 októberében kijött a Maverick flipper, ami a Williams-énál jóval nagyobb DMD kijelzőt alkalmazott.

A Data East üzletpolitikája a 90-es évek elején arra épült, hogy népszerű hollywoodi filmek licencei alapján készítettek gépeket, amik így jobban eladhatóak voltak, de sokkal költségesebb volt az előállításuk. Ebben a szériában olyan flippereket adott ki a cég, mint a nagy sikerű Guns 'n' roses, Back To the Future, Star Wars, Batman, Star Trek, Lethal Weapon, The Simpsons. A fokozott piaci versenyt és az egyre erősödő Williams-Bally fölényt nem bírva a Data East 1996-ban bezárta a flipper üzletágát, eladta a szintén japán Sega cégnek, ezzel egy időben befejezve Japánon kivűli üzleti tevékenységét.

A cég működése során mintegy 40 különböző gép készült el, ebből 12 egyedi megrendelésre, 1 -9 darabos szériákban. Az egyedi gépek gyártásával csak ez a cég foglalkozott, ami azóta is rendkívüli.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr161578157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnarchoAteista 2010.03.10. 18:49:16

A Star Wars a mai napig a kedvencem, megvan Visual Pinball asztalként, imádom! Tud valaki működő gépről Magyarországon???
süti beállítások módosítása