Flipper 2010.02.26. 02:42

Flipperek és karok

A flipperezés legfontosabb eszközei talán a flipperkarok. 1947-es megjelenésük óta számos változatuk jelent meg különféle flipperekben, rövidebb és hosszabb, egyenes és hajlított formáik ütik a golyókat, több mint 60 éve. A legelső karokkal rendelkező flipper, a Gottlieb Humpty - Dumpty még kifelé ütő flipperkarokat alkalmazott, amik mind  méretükben, mind elhelyezésükben eltértek a később használt karoktól.

Az 50-es és 60-as években általában két, egymás mellett egymással szemben elhelyezett 2 amerikai hüvelyk méretű kart alkalmazott a legtöbb gyártó.  Működés szempontjából kétféle kart alkalmaztak, egyik típus a ma is használt , a flippergomb lenyomásával az elektromágneses tekercs energizálva marad, azaz a kar fixálódik a felső állásban. A Williams cég az 1940-es évek második és az 50-es évek első felében alkalmazott ún. impulse flippereket, amik nem maradtak fenn a gombok benyomásával, hanem csak egy impulzus, pillanat erejéig ütöttek fel.

 A Hayburners II játéktere a 3 hüvelykes flipperekkel.

A karok méretét tekintve 1970-ig szinte kizárólag 2" hosszúságú flippereket alkalmaztak, az első flipper ami a később elterjedt 3 inch hosszúságú karokat használta a Williams Hayburners II volt, 1968-ban. A hosszabb karok térhódításával egyidőben a rövidebb 2"-es karok azért nem tűntek el teljesen, sok flipperben alkalmazták őket 3. vagy 4. kiegészítő karként (Addams Family, Red and Ted Road Show, Twilight Zone stb.). A 70-es évek elején voltak próbálkozások 5" hosszúságú karok alkalmazására, a Chicago Coin cég használt ún. Jumbo-flippereket a Big Flipper és Cowboy nevű modelljeiben. (Lásd a képen)

Alakjukat tekintve az egyenes flipper karokat és a görbe, úgynevezett banana-karokat találunk a különböző gépekben, a görbe kart a Williams használta a 70-es években, többek között a Time Warp és Disco Fever flipperekben.

Banana-karok a Disco Fever flipperben 

A flipperkarok egyes gépekben több funkciót is betöltöttek, mint a golyó megtartása vagy ellövése. A Bally által szabadalmaztatott Zipper-Flipper rendszernél a karok bizonyos célpontok meglövése után kb. vízszintes síkban összezáródtak, nem engedve középen leesni a golyót. Ezt Elektromechanikus gépeknél alkalmazták, tulajdonképpen a Ball Save egy mechanikus változatáról van szó, amit a Williams is használt később, "Closing Flipper Action" néven.                              Zipper-Flipperkarok a Bally Gator flipperben

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr121683693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása