Az 1990-es évek flipper-reneszánszának egyik meghatározó egyénisége volt a flippergyártásban a mai napig is aktív flippertervező, Pat Lawlor. Az 1951-es születésű Lawlor  videójáték-tervezőként kezdte karrierjét, az első flipperes munkája a Williamsnél az 1987-es Banzai Run társtervezése volt Larry DeMar mellett.

A különleges kialakítású gép pályája a fejüvegben is folytatódott, itt is karokat helyeztek el a tervezők, gyakorlatilag ez az egyetlen gép, ahol a golyó a vizszintes pályáról egy merőlegesre átkerülhet.

A következő gép, amit 1988-ban már önállóan tervezett az Earthshaker, aminek különlegessége az egész gépet megrezgető földrengés effekt volt. Ezt követte a Whirlwind egy évre rá, ahol a forgószél hatását a pálya síkjában forgó korongok és a fej tetején elhelyezett ventillátor szimulálta.

A következő flipper amit Lawlor tervezett az 1990 novemberében megjelent Funhouse volt, ami azóta kultuszgéppé vált a   gyűjtők körében, különlegessége a kétoldali kilövőkarokon kívül többek között a pálya jobb felső részén található fej, Rudy megjelenése. Rudy aktív szerepet játszik, elnyeli a golyókat, játék közben beszél a játékosokhoz, szemével követi a golyót, elég érdekesen mutat egy flipperben egy ilyen játék.

 

Az 1992-ben debütált Addams Family minden idők  legsikeresebb flippere lett, az eladási csúcsot jelentő 20270 darab géppel, amit egy 1000 darabos limitált Gold széria követett. Az Addams sikere után Lawlor gyakorlatilag megmentette a flipperipart, ami ismét fellendülésnek indult a videojáték-inváziót követően. Ebben a gépben ugyanis olyan újítások jelentek meg, mint a magától működő Thing flipper vagy a játéktér alá beépített erős mágnesek, amik meg tudnak lepni bármilyen játékost.

A flippergyártásban Lawlor csillaga magasra emelkedett, 1994-es munkája a Twilight Zone (a filmsorozat alapján) minden idők egyik legösszetettebb szabályrendszerű és technikailag is az egyik legérdekesebb flippere lett. Habár kevesebb fogyott belőle, mint az Addams Family-ból, a flipper-rajongók nagy kedvence ez a típus. Olyan érdekességeket vonultat fel, mint a mini playfield, ahol mágnesekkel lehet irányítani a golyót; vagy éppen a kerámiából készült powerball, ami könnyebb a hagyományos acélgolyónál, ráadásul a mágnesek sem hatnak rá. A Twilight Zone egyébként a Williams Super Pin sorozatának első darabja volt, ezek a flipperek szélesebbek voltak az addigiaknál, így több dolgot lehetett beléjük tenni, a játékélmény fokozása céljából. Ebben a gépben Lawlor apró idézetek et rejtett el a korábbi általa tervezett flipperekből, amit a Fast Lock meglövésekor észlelhetünk.

A következő Lawlor-gép is a Super-pin szériához tartozik, az 1994 végén megjelent Red and Ted's Road Show, ami sokban a korábbi gépeinek az összegzését jelenti, helyet kap benne a Funhouse-ban debütált beszélő fej (itt rögtön kettő is),a dupla kilövő, az Addams Family gomba-elrendezése, illetve a Whirlwind flipper egyik játékmódja is.  Az Earthshakerben már alkalmazott további különlegessége a blast-zone meglövésekor észlelhető robbanás-effekt, amit a flipperbe beépített rázó-motor idéz elő. Sajnos a legtöbb gépben az üzemeltetők kikapcsolják ezt a módot. A gép témája az útkarbantartók munkája volt, emiatt az országúti presszókban lett különösen népszerű.

Másfél év múlva került ki Lawlor következő gépe a piacra, a keskenyebb és rövidebb játéktérrel rendelkező SafeCracker. A bankrablós témájú flipper fejüvegére rácsukható egy-egy széfajtót mintázó lap. Ebben a gépben a játék alapja nem a golyónként elért pontszám volt, hanem egy adott idő alatt végrehajtandó feladat, ahol különféle lövésekkel növelheti a játékos a rendelkezésére álló időkeretet. A gép fejüvegén egy társasjáték pályája kapott helyet, amit ha teljesít a játékos egy különleges zsetont kap jutalmul. Ha ezzel a zsetonnal indítunk új játékot egy különleges játékmóddal is találkozhatunk.

Lawlor következő munkája a Williams cégnél egy golfos témájú flipper volt, a No good gofers, ami 97 decemberében jelent meg. A gépben szintén megjelennek korábbi gépekben alkalmazott megoldások, mint a Whirlwind forgó tárcsája a játéktéren; de új elem is került a gépbe, a pálya felső részén felemelkedő rámpa, amivel a nagy pontszámot érő "hole-in-one- lövésben elengedhetetlen. A golfjáték örömeit bemutató gépből mindössze 2711 darab készült. A várt siker elmaradásának eredményeképp ez volt Lawlor utolsó befejezett projektje a Williams cégnél.  A cég a '90-es évek végén a Pinball 2000 rendszertől várta az áttörést, ami egyfajta egyesítése a flippereknek a videójátékokkal, amit egy monitor beépítésével értek el. Ennek a sorozatnak a harmadik tagját, a Wizard Blocks flippert a Pat Lawlor által vezetett csapat tervezte meg, csak az úgynevezett whitewood (dekoráció nélküli működő gép) prototípusa készült el, pont akkorra, amikor a Williams flippergyára végleg bezárt.

Régi kenyéradója csődbemenetele után Lawlor saját céget alapított Pat Lawlor Design (PLD) néven, a Stern számára készít terveket  a mai napig. Sikeres együttműködésüket már 9 gép fémjelzi, mint például a Shrek, vagy első munkája a Monopoly, vagy éppen a népszerű filmsorozatból adaptált CSI.

Lawlor szinte minden általa tervezett gépbe tett valami egyedi dolgot, viccet, amik néha több flipperen is feltünnek. Az egyik ilyen elem a piros gyújtógomb. Ezt először a Whirlwind fejüvegén alkalmazta a mester, ahol ő vezeti a furgont, baljában egy gyújtógombot tartva.

 A piros gomb a Funhouse fejüvegén is feltűnik, itt Rudy tartja kezében az eszközt. A Red and Ted Roadshow fejüvegén a Game Biz rendszámú piros Corvette-ben ismét a tervező látható a gombbal, a Safe Cracker-ben egy furgonból kilógó kéz nyomja, a No Good Gofers-ben pedig az egyik állatka, Buzz uralja a szerkezetet. Lawlor egy másik tervezési jellegzetessége a keresztbe lövésekkel meglőhető célpontok és flipperkarok alkalmazása.Az Addams Family Thing flippere ill. a Jackpot rámpa meglövése jó példa, de ugyanígy a Twilight Zone Piano és Camera lövéseket vagy a Roadshow Blast Zone és Red célpontokat is meg lehet említeni. Ezek általában elég nehéz és nagy pontosságot kívánó lövések, ugyanúgy mint a különleges, gombák közti ellövések. Ez is Lawlor találmánya, különösen nehéz műveletről van szó, mivel milliméter pontosan kell átlőni a gombák között a golyót, nehogy működésbe hozza a szerkezeteket, amik azonnal eltérítenék útjáról.

Az Addams  familyben fontos szerepe van, mivel a bal kör meglövésével lehet a bonus szorzót növelni, ehhez pedig jó párszor el kell lőni a gombák között. A Roadshow-ban a gombák közti lövés az egyetlen módja a jobb rámpa meglövésének, bár itt kicsit nagyobb   a rés. 

Lawlor elmúlt 10 évének a munkásságát kiválóan bemutatja saját oldala a http://www.patlawlordesign.com/Ourgames.html Érdemes megnézni, az ott látható gépek többsége itthon is megtalálható!

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr791578154

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Festmények szombatra – Kovács Péter, sejtelmes női arcok 2010.09.19. 15:52:21

A héten egy kortárs alkotó műveit választottam. A művészről annyit, hogy a Balaton-felvidéken él és alkot. Képeiről sugárzik a női nem iránti tisztelet és csodálat. Ez nem is csoda, hiszen népes családjában is a szó jó értelmében vett nőuralom van, fel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.09.19. 15:45:17

Tényleg tök jó lenne egy flipper a próbaterembe :)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.09.19. 15:58:59

Szép és igényes leírás,köszi.A Banzai Run-t szinte el is felejtettem,rá kellett keresni.De valóban ott volt egyedül,hogy a golyó átkerült a merőleges pályára.Több hasonló megoldás is volt,de azoknál kisebb golyók kerültek a fejüveg mögé nem pedig az "alapgolyó".

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.09.19. 16:23:02

Imadom a flippereket.
Remelem lesz folytatasa.

Kar, hogy PC-re evek ota nem keszul flipper.

toroB 2010.09.19. 16:42:34

mostanában játszottam ezzel: www.sternpinball.com/FamilyGuy.shtml. király volt!

BushDoctor 2010.09.19. 16:52:05

A legjobb flippereket tervezte az ürge. respect!

a katona fehérben 2010.09.19. 17:05:12

Nahát, ebben szinte az összes kedvencem szerepelt (az Addams Family, a Funhouse és a Whirlwind mindig is benne lesz a top5-ben nálam), eddig fogalmam se volt róla, hogy ugyanaz tervezte őket. A No Good Gofers kicsit kilóg ebből az impozáns sorból, az az egyik legkönnyebb flipper, amivel valaha játszottam, és egysíkúbbnak is csak a játék lényegét megcsúfoló, tévéképernyős "lődd szénné a közepét" Star Wars Ep. I, illetve Attack From Mars nevezhető. Nem gondoltam, hogy ennyire exkluzív darab, hogy csak ~2000 készült belőle, mert ebből itthon játszottam legalább három különböző példányon, egyes plázákban is volt belőle.

lolperec 2010.09.19. 17:27:50

nekem van egy ilyenem: www.bitwalk.com/img/pinball_ij_1.jpg

csak javítani kéne :(

KGB007 2010.09.19. 18:37:37

Twilight Zone-hoz jó időszakot tudok kapcsolni 98-99 első berúgások és hajnalig tartó flipperezés amíg a csuklónk bírta :D. Az egyik legjobb gép amivel eddig játszottam, az Indiana Jones mellett.
Red and Ted's Road Show suli után a buszvégen a köpködőben a fröccsösök között nyomtuk. Family Guy volt az utcsó, amivel játszottam. Kb egy éve :(

Mózsi bá (törölt) 2010.09.19. 19:08:10

Szeszt:)))

Nakérem. A High Speed-re ki emlékszik? Agyonnyüstöltem. Illetve a Black Knight volt még a kedvencem.
Számítógépen pedig az Amigás Party Land.
De jó volt olvasni a blogot és a hozzászólásokat:)))

Jaffar 2010.09.19. 19:10:35

Dredd Bíró a király. Meg anno volt valami pankrátoros is.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.09.19. 19:45:14

@Mózsi bá: Jók voltak biz'. De sokat sanyargattuk a Gottliebtől a Totemet és a Pantherát vagy Zaccariaéktól a Locomotiont és a Pinball Champ '82-t...
Számomra azért a Williams volt a top cég.De a Ballyt sem szabad kifelejteni.

N.Zoli 2010.09.19. 20:25:55

A Funhouseban Rudy egy kicsit idegesito volt, orom volt fejbeloni a golyoval. Asszem ebben volt hot dog eves is. a Twilight Zone volt a kiraly. Azon Grand Champion lettem egy vasarnap delutan, tobb, mint egymilliard ponttal. Az Addams Familybe is bedobaltam par huszast.

BaziJoe 2010.09.19. 20:26:54

Na es a Terminator 2: Judgment Day ? :)
meg a halas Fish Tales ?

N.Zoli 2010.09.19. 20:36:08

Az egyik haverom megvette a Funhouse flippert az egykori oroshazi Ketarbocos kocsmabol. Egy darabig meg ott volt, felesben uzemeltettek a tulajjal. Egyszer Qky a punk beverte rajta az uveget, Ugy porszivoztuk ki belole az uvegszilankokat es persze kiprobaltuk uveg nelkul, kezzel matatva a flipperben, csak ugy kivancsisagbol, hogy miket ad azutan, ameddig meg soha nem jutottunk el. Majd az uvegcsere utan elkezdett neha rosszalkodni es a srac elcserelte egy olaszul beszelo valami helikopteres temaju flipperre, ami nem volt az igazi. De meg elotte az utcan cipeltuk a flippert a kecoig, meg a masikat vissza a kocsmaba.

N.Zoli 2010.09.19. 20:43:55

Amugy Qky volta Funhouse nagymester. Sorra csinalta a szabadjatekokat. Ot creditet adott egy sorert.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.09.19. 21:15:28

Még szerencse,hogy van a vpinmame program és lassan talán a valaha készült összes flipper játszható rajta,persze csak monitoron,de ez is több,mint a semmi. :)
Nem beszélve arról,hogy ingyenes.

Mózsi bá (törölt) 2010.09.19. 21:32:40

@Cuppanj a végére!: Amennyiben jól emlékszem, egyetlen Gottlieb flippert láttam életemben. Mérhetetlenül pocsék, ócska darab volt, még mechanikus számlálóval. A dolog azért érdekes, mert bár nem ástam bele magam a témába, úgy rémlik, a mai flipper igazi őse Gottlieb fejlesztés volt. Szóval nem bántani az öreget. Nem, mintha bárki is bántotta volna:)

Tier Nan G 2010.09.19. 21:56:40

nekunk megvolt pinmame-n szinte az osszes ebbol. eleg jo minosegu dolog volt.:D

Haverral fogadtunk 1 lada sorbe, hogy Twilight zone-on ki eri el elobb az 5 milliard pontot. o nyert.:).

56.hope.road 2010.09.19. 22:32:55

Az Addams Family-t nagyon szerettem, rengeteget játszottam rajta.
(Húúú, de régen nem flippereztem már, ami azért baj...)

hááááát 2010.09.20. 08:18:33

Az örök klasszikus a CREATURE.A 90-es évek elején minden normális kocsmában volt flipper.A FISHTALE már akkor is régi gépnek számitot, de mindenki orrba szájba játszott.Na most flippereznék egyet.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.09.20. 15:45:35

Sajnos a globalizáció a kocsmákba is betört és a búsásabb,gyorsabb haszon érdekében majd' mindenki lecserélte a flippereket pénznyerő gépekre.
Ezzel tönkretéve egy remek szórakozást nyujtó iparágat és sokezer családot...

rubberbandman 2010.09.21. 09:47:38

jó béna flipperes vagyok, de ezek minden bizonnyal klasszikusok, mert a többségén játszottam. az Adams Family az egyik leggjobb ami az emlékeimben él. csodálkozom, hogy csak ilyen keveset gyártottak egy gépből, azt hittem a sztárflipperek megérték a százezres szériát.
süti beállítások módosítása