A flipperezés 1990-es évekbeli reneszánsza után az elmúlt közel 10 évben egyre inkább magánkézbe kerültek a játéktermekből, kocsmákból kiszorult gépek. Sokat darabokra szedtek, ritka és nehezen beszerezhető alkatrészeik miatt, sokból dekoráció vagy rosszabb esetben némi tüzelő és fémhulladék lett.

Jó részük azonban értő kezekbe és megszállott emberekhez kerülve teljes felújításon esett át, gyűjteményekben állva élik újabb fénykorukat a nemritkán 50-60 éves gépek. A világon talán egyedülálló a Las Vegas-ban található Pinball Hall of Fame, amely valójában Tim Arnold magángyűjteménye. Tim Arnold gyerekkorától nagy flipperjátékos volt, a játéktermek állandó vendége. 1972-ben 16 éves korában kezdett flippert üzemeltetni, mégpedig egy használt gépet vett 100$-ért és a szomszéd gyerekektől 10 centet kért, hogy játszhassanak rajta. Ezen fellelkesülve egyre vette a használt gépeket, megtanulta javítani őket és mosodákban meg vegyesboltokban állította fel a flippereit, amik egész jó pénzt hoztak. Az áttörést az hozta, hogy 1976-ban bátyjával közösen nyitott egy játéktermet a Michigan állambeli Lansing városban. A videojáték korszak a csúcson volt ekkor, a Pacman, Space Invaders konzolok után hatalmas volt az érdeklődés, így az Arnold testvéreknek jól ment a bolt, egyre több játéktermet nyitottak az államban. Tim azonban 1990-ben eladta a részét, Las Vegasba költözött, hogy megvalósítsa régi vágyát, egy flippermúzeumot nyisson.

Az elhatározást tett követte, Mr. Arnold Las Vegasba költözött, majd a következő két évben flippergyűjteményét is új otthonába szállította. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a világ legnagyobb magángyűjteményéről van szó több, mint 1000 játékautomata van Tim birtokában, ezekből mintegy 400 teljesen müködőképes. A gigászi gyűjtemény nagy részére még üzemeltetőként tett szert, ugyanis nem dobott ki semmit. Inkább félretette majd rendbe rakta őket, mintsem 50 $-ért beszámíttassa egy-egy új gépbe.

 Különféle playfieldek és fejdobozok és fa- és fém flipperlábak a raktárban

 Az összes gép sikeres megérkezés után 1992-ben megnyitott a Pinball Hall of Fame, ami tavaly novemberben új helyszínre költözött egy több, mint 1500 négyzetméteres csarnokban ingyenes belépéssel várja a flipper iránt érdeklödő látogatókat, a hét minden napján, de 11 - este 11 ig. A PHOF-ben jelenleg 152 flippergép és 54 egyéb játékgép van kiállítva, mindegyik működőképes, a régebbiek 25centtel, az újabbak pedig fél dollárral működnek. Az üzemeltető klub a rezsi kifizetése után fennmaradó pénzt jótékonysági célokra költi, sok helyi kezdeményezést támogatva.

Tim Arnold gyűjteménye magába foglalja az 1947-től 1996-ig gyártott összes Gottlieb flippert, a már említett Bally The Pinball Circus egyik példányát a létező kettőből, valamint lefedi az 1950-es évektől a mai napig a flippergyártás teljes spektrumát. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ha esetleg arra jár. A cím: 1610 E. Tropicana, Las Vegas NV 89119

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr11651890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása