A Gottlieb flippergyár története is az 1930-as évek elején kezdődött, hol máshol, mint Chicagoban. 1931-ben a Bingo Novelty Company elkezdte BINGO nevű countertop játékát forgalmazni (az ún. bingó számsorsolós játékok első verziója), ám a piaci keresletet nem tudta gyártási kapacitásával kielégíteni. Ekkor szerződött le egy David Gottlieb nevű vállalkozóval, aki licensz alapján gyártotta a BINGO gépeket.

A BINGO gyártásán anyagilag megerősödve és sikerén felbuzdulva Gottlieb még ugyanebben az évben elkészítette saját gépét, a Baffle Ball-t. A nagy gazdasági válságban az emberek az olcsóbb szórakozási lehetőségeket keresték, a nagy keresletnek és a 17,50 $-os bevezető árának köszönhetően a Baffle Ball-ból több, mint 50.000 darabot tudtak Gottlieb-ék értékesíteni. A játék egy centért 10 golyót adott a játékosoknak.

1932-ben egy Gottlieb forgalmazó, Ray Moloney már nagyon nehéznek találta további Baffle Ball-ok értékesítését, ezért megalapította a Lion Manufacturing társaságot, hogy saját tervezésű, Ballyhoo nevű gépét gyártsa és forgalmazza. A gép a nevét egy akkori népszerű magazinról kapta, és a Bally márkanéven került forgalomba, de ez egy másik történet

A nagy sikerre való tekintettel a Gottlieb 1935-ben elkészítette a Baffle Ball lábakon álló, elektromos változatát is, ami a klasszikus bingo gépekhez hasonlóan pénzt is fizetett a szerencsés játékosoknak. .

A második világháború végéig nem sok fejlesztés történt a cégnél, a mérföldkövet 1947 jelentette. Ebben az évben ugyanis  Steve Kordek a Gottlieb egyik tervezője egy olyan gépet mutatott be, amelyben a játékosoknak először volt lehetőségük a labdát irányítani, mégpedig 6 db, oldalanként 3-3 mozgatható, mindössze 2 hüvelyk hosszúságú karokkal. Ezek a karok a mai flipperkarok őseinek tekinthetőek, bár a maival ellentétes irányban és ellentétes tengelyben mozogtak. A D. Gottlieb & Co. a Humpty Dumpty nevű géppel megváltoztatta a flipperek történetét és fejlődésük irányát.Humpty Dumpty Flyer

A Humpty-Dumpty óriási sikere a Gottlieb céget tette a flippergyártás  királyává a háború utáni, ún. woodrail- korszakban, ami 1961-ig tartott. A woodrail annyit jelent, hogy a játékteret fedő üveglapot egy fakeret rögzítette a gép testéhez, amit 1961-től fémsínekkel cseréltek le. A woodrail korszakban a Gottlieb számos jelentős újítást vezetett be a flipperek technológiájában. Így a flipperek mai elhelyezése, ami az 1950 októberében kiadott Spot Bowler gépen történt először. A teljes képhez hozzátartozik, hogy először a Genco cég tett két flippert a játéktér aljára, de ezek a pálya belsejétől kifele ütöttek.A Gottlieb 1951-től alkalmazza először az ún. slingshot-okat, a flipperek fölött kétoldalt elhelyezkedő a gólyót jobbra-balra lökdőső mechanizmusokat, majd 1954-ben a Super Jumbo nevű gép volt az első, amin akár 4 játékos is versenyezhetett egymással. 1960-ban a Gottlieb Flipper volt az első játék, ami a ma már alapnak számító Extra Ball lehetőségét nyújtotta a játékosoknak. A már említett Steve Kordek nevéhez fűződnek olyan innovációk, mint a céltábla (1962, Vagabond) és a multiball (1963 Beat the Clock) ahol egyszerre több golyót is játékban tarthatott az ügyes flipperező. Az elektro mechanikus (EM) flipperek további korszakát sokan nevezik a flipperek aranykorának is. Ezt az időszakot a nagyobb (Williams, Bally, Gottlieb) és a kisebb (Game Plan, Chicago Coin stb.) gyártók folyamatos, fejlesztésekre épülő versenye jellemezte, amikor a flipperek talán a legelterjedtebbek voltak a fejlett világban.
Az 1970-es évek elektrotechnikai fejlesztései a flipper-iparra is hatással voltak, 1976-ban jelent meg az első, egyfajta számítógép vezérelte (SS - Solid State) gép, ami megváltoztatta a gépeket éppúgy, mint készítőiket. A többi gyártóval együtt a Gottlieb is az új technológia felé mozdult, egyre nagyobb mennyiségben gyártva konzol-videojátékokat a csökkenő számú flipper gyártás mellett. Sok kisebb gyártó nem tudta követni a nagy beruházást igénylő fejlesztési igényeket, ezért eltűntek a piacról. A Gottlieb is küzdött a talpon maradásért, mivel  az SS gépekkel a Bally lett a legsikeresebb gyártó. Egyik nagy Gottlieb visszatérés volt a forradalmian új, 3 szintes pályát alkalmazó Haunted House 1981-es bemutatása. Ebben a gépben ismét alkalmazták a visszafelé ütő flipperkarokat, a legalsó pályán.

 

A videójátékok térhódításának csak a számítógépek és az otthoni konzolok elterjedése tudott gátat szabni, így az 1990-es évek elején a flipperek és a flipperezés reneszánszát élte. Ekkor már csak a Williams/Bally, Premier/Gottlieb, a Data East és a Capcom gyártottak flippereket, amelyek többsége már animációk megjelenítésére is alkalmas grafikus kijelzővel, kiváló sztereó hanggal és elképesztő mechanikus szerkezetekkel készültek. A piac viszont egyre szűkült, a Premier technologies által felvásárolt Gottlieb 1996 áprilisában adta ki az utolsó modellt, ez volt a Barb' Wire. Illetve ekkor még a tervezőasztalon volt a Brooks & Dunn nevű flipper, ám a gyár azelőtt csődbe ment, mielőtt a gyártást befejezték volna. Egyesek szerint két prototípus készült el, mások viszont azt állítják, hogy a playfield design-ján kívül nem készült el semmi érdemi a gépből. Íme:

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr691583580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása