A futball-világbajnokságok népszerűségéből a flippergyártók is igyekeztek a legtöbbet kihozni. Elsőként a foci őshazájában, Olaszországban készült flipper a VB alkalmából, ez a Zaccaria Soccer Kings nevű gépe volt, ami 1982 szeptemberében jelent meg, miután az olasz válogatott megnyerte a vb döntőt Spanyolországban. Talán ezért a neve is.

Ugyanebben az évben a Gottlieb is kiadott Striker néven egy flippert, ami kialakításában és kinézetében is sokkal jobban eltalált, mint olasz riválisa. Ennek a gépnek érdekessége, hogy lent 2 pár flipper található egymás mellett, a jobb oldali párt a jobb gomb mozgatja (egyszerre), a bal oldaliakat pedig a bal.

Az 1986-os világbajnokságra a Zaccaria ismét egy új géppel jelentkezett, a neve sok hezitálás után Mexico 86 lett. Ebben a gépben a gólszerzés elég összetett, mivel 5 a playfieldből kiemelkedő bábu meglövése után egy kiemelkedő céltáblát kell egy ponton eltalálni. Mindenesetre jól adaptálja a foci meccseket.

 

          Az 1990-es világbajnokságot Olaszország rendezte, erre az alkalomra két gép is piacra került. Egyik közülük a Zaccaria alkatrészeket is használó, de saját tervezésű flippereket készítő Mr Game terméke volt, World Cup '90 néven. Nagyon érdekes a gép testének kialakítása, valamint az, hogy a fejrészbe beépített monitoron videójáték játszható.

A másik az eseményre készített flipper a spanyol Inder cég Mundial'90-e volt,ami ialakításában legkevésbé sem emlékeztet a névadó eseményre, talán csak a spanyol mezes focista-figura meg egy-két felirat utal a világbajnokságra.

 Az 1994-es amerikai rendezésű világbajnokságra az egész ország focilázban égett, hála annak, hogy a csapból is a futball folyt. Az amerikai gyártók sem akartak kimaradni, így a Bally World Cup Soccer  nevű gépét már februárban piacra dobta, a rendezők teljes licencével, így grafikai megjelenése, hangjai stb. teljesen megegyeztek a hivatalos verziókkal. A gép érdekessége a playfield felső harmadán található kapu, amit egy jobbra balra mozgó kapus is véd. Ezen kívűl egy nagy műanyag félgömb pörög a játéktéren, ide-oda dobálva a golyót.

Mivel a Bally megvette a jogokat, a nagy rivális Gottlieb kénytelen volt saját verzióval előállni, ami a World Challange Soccer nevet kapta, ugyanakkor került piacra, mint a Bally gépe. A megjelenése és a kialakítása is nélkülözte a vb-hez kapcsolodó grafikai elemeket, sokkal inkább a 82-es gép feltuningolt verziójának tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr952128693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása