Általában egy-egy flippertípusból az egy-kétezrestől a tíz-tizenkétezres szériáig gyártottak Chicago flipperkészítő üzemei. A hőskorban a sok kis gyártó számtalan kisszériás modellt készített, a nagyok pedig több típust is kihoztak egy-egy alapmodellből, így a szériák nagysága eléggé változott, de a 3-5 ezres volt a legjelemzőbb. A mindig újabb gépeket követelő versenybena nagy gyárak is  néha kibocsátottak kisszériás gépeket, sokszor speciális piacokra. Ezekre jó példa a Bally Bali-Hi gépe 1973-ból, amely 70 példányban készült el, vagy a Williams 1975-ös Black Gold gépe, amiből 55 darabot készítettek csupán.

 

A 70-es 80-as évektől a gyártási folyamat során keletkeztek egyedi, nagyon kis számban elkészült flipperek, amelyek ilyen-olyan okoknál fogva nem kerültek nagyszériás gyártásba. Emellett egyedi igényekre gyártott flipperek is készültek, leginkább a Data East cég készített ilyen gépeket a 80-as, 90-es években. Egyik jó példa erre az 1994 júliusi Richie Rich, amit az azonos című filmben használtak fel, ennek megfelelően egyetlen példány készült belőle. A gép alapjaiban megegyezik a DE Tommy The Pinball Wizard flipperrel, csak a pálya dekorációja és egy-két pályaelem tér el az alaptól.

 

 Az is előfordult, hogy magánmegrendelés alapján készültek flipperek. Aaron Spelling, a hollywoodi producer olyan filmeket jegyez, mint a Charlie Angyalai, a Starsky és Hutch sorozat, a Beverly Hills 90210; lánya Tori pedig színészként képviseli a családot. Speling feleségétől Candytől kapta ezt az egyedi gépet, amely a Lethal Weapon 3 gép akkor gyártásban lévő prototípusára épült, teljesen egyedi dekorációval és szoftverrel. A Tori célpont meglövésekor például a színésznő hangját halljuk, amint azt mondja:I love you, daddy. Ebből a típusbol összesen 2 darab készült, az egyik Spellingé, a másik a gyáré volt.

 A Data East mérnökei a gyógyulását elősegítendő készítettek egy egyedi flippert a japán videójáték-gyártó rivális Namco súlyos beteg elnökének, Kabuki néven. A japán motívumokkal díszitett flipper egyedi hangeffektekkel és kabuki-zenével kíséri a játékot. Alapjaiban ez a gép is megegyezik a DE Tommy The Pinball Wizard flipperrel.

   Néha az ádáz verseny és az új ötletek keresése eredményezett nagyon kis számban készült gépeket, ezek általában prototípusok (erről majd később), tehát nem készültek széríában, esetleg tesztelésre gyártottak 5-10 próbadarabot. Egyik ilyen próbálkozás volt a Williams részéről a Varkon nevű flipper, ami 1982-ben a videójátékok játéktermi térhódításakor jelent meg, ami tulajdonképpen egy videójáték kasztniba beépített 2 szintes flipper, amit egy 45 fokban döntött tükör által lát a játékos, azt az érzetet keltve, mintha a fizika törvényeinek ellentmondva függőlegesen flipperezne. A flipperkarokat joystickkal lehet mozgatni, mint a videojátékokat. A cég azért kísérletezett ezzel, mert sok üzemeltető cserélte le a gépeket videójátékokra, mivel abból 2 is elfér egy flipper helyén. Végül a összesen 90 db készült belőle.

 Ugyanígy a piaci változásoknak köszönheti kisszériás mivoltát a Capcom Big Bang Bar flippere, amit 1997 februárjára terveztek gyártósorra vinni, ám 1996 decemberében leállt a termelés és csak 10 db bemutató gép készült el addigra, amiket üzemeltetői bemutatásra gyártott a Capcom vállalat flipper részlege. A képen az 1996-os chicagoi pinball Expo-n látható kettő.

 A Game Plan szintén Chicagoban készített flippereket, a legutolsót 1985-ben. Ez a közönségsikernek szánt Loch Ness Monster egy darab prototípusa volt, ami a playfield közepén egy 3D hologrammal mutatta a szörnyet. A megoldás később a Bally Creature from the Black Lagoonban tárult a nagyközönség elé. Sajnos a sorozatgyártás előtt a Game Plan tönkrement, ez az egy gép megmaradt.

 A kisebb méretre való törekvés eredménye az 1994ben mindössze 2 példányban elkészült Midway (Bally) The Pinball Circus is, amely számtalan különleges megoldással kápráztatta volna el a játékosokat. Ilyen a vertikálisan folytatodó rövidített pálya, a számtalan lift, az összesen 7 flipperkar amelyek közül az egyik felfelé lő. A 2 darabból az egyik Németországban, a másik Las Vegasban van, egy magángyűjteményben.

 

 A nagy gyártók mellett azonban amatőrök is alkottak kisszériás flippereket. A két francia mérnök Michel Achille és Philippe Chalvignac egy Texas Instruments számítógép felhasználásával készítették 1985-ben a Nosferatu nevű gépet, amelyből a prototípus  után még 10 darabot gyártottak le.
 

 

 Valószínűleg az alábbi gép is ritkaságnak számít, bár nem tudtam meg a darabszámát, lehet, hogy még meglepetés is érne. A flippernek látszó tárgy valószínűleg még a szovjet ipar terméke, kijelzőjét Nixie-csövek alkotják, 70-es évekbelinek tűnik, de nem lehet tudni róla semmit. Mindenestre én még sosem láttam ilyet vagy ehhez hasonlót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr111609400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galicius 2010.01.05. 09:14:04

Szegény Flipper Öcsi.Már több,mint egy éve,hogy eltávozott.Kár érte.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.01.05. 09:26:54

"A Data East mérnökei a gyógyulását elősegítendő készítettek egy egyedi flippert a japán videójáték-gyártó rivális Namco súlyos beteg elnökének, Kabuki néven."

Szép gesztus.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.05. 09:38:52

Ez a Nosferatu engem nagyon emlékeztet egy anno népszerű, "egyképernyős" PC-fliperre.

uni1002 2010.01.05. 10:09:17

Egy 3D hologramos gépet egy debreceni játékkiáltáson láttam, a 90 évek elején.
Csak a neve nem ugrik be. Lehet hogy Sega volt a gyártó. Volt egy olasz gépünk, valószínuleg 1db-s kisérleti széria, a gyári adatlap szerint, semmi dokuval, javíthatatlanul, egy falusi kocsmában végezte, tüzifaként.
A Giligent nevű flipperen, valamilyen
szoftver hiba miatt, hetente kellett leégett szolenoid tekercset cserélni.
Régi szép idők...

VMajor 2010.01.05. 10:28:13

Uni!

Hologram a creature from the balack lagoon-ban volt, amikor felbukkant a sz9rny....

sea monkey 2010.01.05. 19:40:10

Az egyik haveromnak korábban volt egy Orbitor flippere (sajnos már eladta). Úgy tudom az is viszonylag ritkának számít. Olyan volt a pálya mintha a Hold felszíne lenne, össze-vissza ment a golyó, nem igazán lehetett irányítani. Nagyon érdekes volt, bár inkább látványra, a játékélmény nem volt annyira nagy szám.

Flipper 2010.01.06. 15:55:32

@sea monkey: Az Orbitor 1 amiről már a Stern bejegyzésben volt szó tényleg elég ritka gép, csak 889 darab készült belőle.
süti beállítások módosítása