Flipper 2009.10.30. 12:16

Tíz éve már

 

1999. október 25.-én a Fekete Hétfőn a Williams Electronic Games Inc. véglegesen befejezte több, mint fél évszázados működését, így a Williams és Bally márkájú flipperek gyártását is.

Egy olyan meghatározó gyártó zárta be a kapuit, aminek a fejlesztései, találmányai tették igazán élvezetessé és egyre nehezebbé a flipperezést. A Williams által 1988-ban felvásárolt Bally cég alkalmazta elsőként a flipper lábakat az addig "countertop" gépekre, lehetővé téve ezek pulttól független elhelyezését. 

Az addig teljesen mechanikusan működő gépeken továbblépve Harry Williams, a flippervilág egyik kiemelkedő egyénisége 1933-ban elkészített egy akkumulátorral működő elektromos áramot használó gépet. Egy évvel később már minden gépet elektromos csatlakozóval láttak el, így megindult a flipperek fejlődése, ahogy mind a játékmenet, mind pedig a látvány és hanghatások egyre bonyolultabbá és kifinomultabbá váltak.
A játékosok természetesen minden lehetséges eszközzel próbálták megakadályozni, hogy a golyó idő előtt leessen: emelték, lökdösték a gépeket, ami kedvezőtlenül befolyásolta mind a gépek élettartamát, mind pedig a gép által termelt bevételt. Ezt kiküszöbölendő a már említett Harry Williams 1934-ben bevezette a Tilt-mechanizmust, amely nagyobb fizikai behatásokra – egy harangszerű acélkapcsoló alkalmazásával - egyszerűen leállította a játékot. Az elektromos áram alkalmazásával egyre több újdonság került a gépekbe: 1937-ben a Bally Bumper nevű gépében jelent meg a golyót össze-vissza lökdöső bumper (gomba). Tíz évvel később Harry Mabs feltalálta a flipper karokat, melyek használatával a leeső golyót ismét fel lehetett lőni a pálya tetejére.
Az ötvenes évek elején a pontok kijelzése is megváltozott, a fejüvegre felírt számokat elérésükkor égők világították meg, ugyanekkor jelentek meg a két játékosos gépek is. A hatvanas években is számos Williams fejlesztés született találmány , az egyik az 1962-ben megjelent drop-target (kártya-céltábla) a másik pedig az 1963-ban megjelent multiball, ami egynél több golyót enged egyszerre játékba. Mindkét flippert Steve Kordek tervezte, a Williams cég gyártotta.
 
Végezetül pár archív kép, hogy mikor készültek? Nem nehéz kitalálni...
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr711486422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valentineyyy 2009.11.09. 21:15:35

A cikkben szerepelhetne a Gottlieb Humpty-Dumpty, mint első karos gép, igaz hogy gottlieb, és a Pinball2000 is említésre méltó.
Viszont sokat okosodtam:)
süti beállítások módosítása