Elterjedésüket és növekvő népszerűségüket követően a flipperezésnek és a flippereknek is kialakult az ellentábora. Főként a konzervatív politikusok intéztek kirohanásokat az általuk szerencsejátéknak tartott flipper ellen, ami "a gyerekek ebédpénzét veszi el 5 és 10 centesek formájában" vagy "a maffia bevételét növeli". Való igaz, 1947-ig, a flipper karok alkalmazásáig a játékosok csak az asztal lökdösésével, rugdosásával tudták befolyásolni a golyó útját. A karok alkalmazása után viszont az ügyesség került előtérbe.

A politikai nyomásnak engedve 1942-től több amerikai nagyvárosban is betiltották a flippereket, köztük New Yorkban, Los Angelesben, sőt a flipper szülővárosában, Chicagoban is. A tiltás különböző formákban több városban is az 1970-es évek közepéig érvényben maradt. A kezdeti időszakban a new york-i módszer volt a legbrutálisabb, a "tetten ért" flippergépeket a helyszínen megsemmísitették, mint ezen az 1949 márciusában készült képen az 1947-es gyártású Williams Cyclone-t zúzza szét William O'Brien rendőrfőnök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hetekkel a Pearl Harbor elleni támadás után Fiorello Henry LaGuardia, New York polgármestere utasítást adott ki a rendőrségnek, miszerint legfontosabb feladatuk a flipperek begyűjtése és tulajdonosaik megbüntetése. A razziák során több ezer gépet gyűjtőtt be a rendőrség, amiket aztán a folyóba dobtak.

A tiltás nyomán persze lecsökkent a flipperezési lehetőségek száma, de nem szűnt meg teljesen. New Yorkban például kétes negyedek sikátoraiból nyíló sexshopokban, bárok hátsó termeiben lehetett flipperezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1970-es évek közepére a tiltás teljesen megszűnt az amerikai városokban, ami a flipper ismételt gyors elterjedését eredményezte. Ugyanekkor a tiltás évei nagyban hozzájárultak, hogy a flipperezés, mint lázadási forma fiatalok millióiban alakította ki az ezüst golyó kultuszát. Nem véletlen, hogy az ötvenes - hatvanas években készült, fiatalokról, lázadásról szóló amerikai filmek mindegyikében feltünik egy-egy flipper.

A legtovább New Yorkban tartott ki a tiltás, itt 1976-ban a játékautomata üzemeltetők kiharcoltak egy meghallgatást a városházán, ahol egy 26 éves fiatalember, Roger Sharpe közreműködésével be akarták bizonyítani, hogy a flipperezés sokkal inkább ügyességi játék, mint szerencse. A bemutató sikere állítólag egy jól irányzott skill shot-on múlt, de ezt követően a Városi Tanács elfogadta a gyártók érveit és hatályon kívűl helyezte a tilalmat.

Roger Sharpe játéka a flipper legalizálásáért, 1976 New York

  Azonban ma is vannak olyan települések az Egyesült Államokban, ahol a flipperezés korlátok között lehetséges csak. Nashville Tennessee állam fővárosa, itt 18 éven aluliak nemhogy nem flipperezhetnek, de 4 méternél közelebb sem mehetnek a gépekhez; a New Jersey államban található Ocean City városában pedig vasárnaponként tiltott a flipper. Ez azért tűrhetetlen...

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr631513107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borszakértő 2009.11.09. 17:32:14

Szerintem a mai napig a világ egyik legjobb ügyességi játéka. Mit nem adnék azért, hogy otthon legyen egy igazi flipperem.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.11.09. 18:13:45

@borszakértő: Á, ne hidd, hogy olyan nagy durranás, egy idő után papírokat pakolsz rá, utána teáscsészéket, sörösüvegeket, aztán hívod a haverokat, hogy segítsenek levinni a pincébe, mert túl sok helyet foglal. Láttam már ilyet.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.11.09. 18:27:52

Akárcsak a szesztilalom, nekem erről ez jut eszembe!

Hegyi 2009.11.09. 18:33:38

Kétféle ember van a világon.
A flipperes és videojátékos.

artbutikos 2009.11.09. 18:56:08

uhh gyerekek. én számítógépen flipperezem sajnos.... tud valaki jobb szoftvert mint a big race usa? előre is kösz

Ludas Matyi Online · http://ludas-matyi.com 2009.11.09. 19:03:29

@borszakértő: Na mennyit adnál? Lehet venni :)

De Fue-nak igaza van. A Flipper csak akkor szórakoztató valamiért, ha nincs ingyen. Mindegy, hogy csak egy 5 Ft vagy egy 100-as, de valami tét kell. Annakidején mindent kitaláltunk, hogy "beletekerjünk" ingyen játékokat. De ha könnyen és sokat tudtunk csalni, akkor nem volt olyan jó a játékélmény.
A csalás mindenhol tönkreteszi a játékot.

jaguár 2009.11.09. 19:25:26

@artbutikos: A Visual Pinball a legjobb. Az eredeti ROM-okkal dolgozik. Ha szeretted élőben is a flippereket akkor VP a te barátod! Egyébként pedig élőben az igazi . Egy flipper mindenhol elfér. Én már egy asztalt is kidobtam csakhogy beférjen egy valódi Williams Comet. Ajánlom figyelmedbe a www.ipdb.org oldalt.
Van magyaroszági egyesület is ! www.flipperklub.hu !

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.09. 20:46:01

@Hegyi: "Kétféle ember van a világon.
A flipperes és videojátékos. "

Erre az egy mondatra emlékszem a Copland filmből én is :D

Amúgy meg Balls of Steel honey!

Ezek a régi flipperek végül is mit tudtak karok nélkül? Lehetett nyerni velük, mint a pachinko-val Japánban?

Valentineyyy 2009.11.09. 21:09:51

ARTBUTIKUS!! Én a Pro Pinball többi részét tudnám ajánlani, Fantastic Joruney, Timeshock, a The Web az régi dos-os, azzal nem játszottam. A Visual Pinballal azért vigyázni kell, le lehet tölteni nagyon bénán megcsinált, és kevésbé bénán megcsinált táblákat.
Nézzt meg az ingyenes Futurepinball.com -ot, ez egy tervező-játék program, Felhasználók álltal tervezett táblákat tudsz letölteni hozzá. Töltsd le a legnépszerűbbeket (van egy toplista). Amúgy a Pro Pinball sorozat a leg élethűbb.

AzHofi 2009.11.09. 21:13:35

Én a space cadet table-t is szeretem, ami a windózzal jön.

2009.11.09. 21:23:08

@Valentineyyy: Jaja, nekem a Fantastic Journey a kedvencem.

Hegyi 2009.11.09. 21:55:32

@Krajcs: :) igen ez egy jó mondat a filmben.

sea monkey 2009.11.09. 22:55:48

@jaguár:
Hát én már korábban nézegettem az egyesület oldalát, sőt próbáltam belépni is a flipperklubba, de nagyon zárt társaságnak tűnik, csomó feltételük van, meg nem is olyan érdekes az egész. A fórumokon inkább csak arról írnak, hogy kinek milyen sok és milyen drága gépei vannak. Ez a blog viszont nagyon tetszik, baromi jó infókat találni rajta! Respect a flipperes helyek Bp-n google map-ért!!!

Hentes2 · http://hentes.net 2009.11.11. 11:12:48

Üdvözletem az itt lakóknak!
Örülök, hogy ilyen igényes és részletes információkat vezet a Blog gazda.
Örömmel tölt el, hogy van több érdeklődő kishazánkban akik rajonganak vagy szeretik a flippergépet. Jómagam flippergyűjtő vagyok s az ilyen rajongók bizonyítják számomra, hogy nem csak én bolondulok értük.
Pár reagálás a fentebb elhangzottakra:
Tetszett, hogy Roger Sharp neve ki lett emelve a blogban aki tényleg sokat tett a gépek nyerőgépektől való leválasztásának tétele érdekében. Többed magammal tavasszal sikerült találkoznom vele személyesen és igazán sokat tudhattunk meg a flippergyártás lelkivilágáról. Ha érdekes lesz ide is szúrhatunk be információkat.

Valóban egy otthoni flipper egy idő után már unalmas lehet. Mondjuk én ezzel nem így vagyok, mert a golyó pályájának kiszámíthatatlansága miatt nincs két ugyanaz a játék. Ezen kívül megtalálom a szépséget újra meg újra benne és nem tudnám megunni. Felelősséggel kell flippert venni otthonra az biztos. Van arra mód, hogy egy idő után elcseréljük egy másik géptulajdonossal és már nem is unalmas.

Az én véleményem az, hogy semmilyen virtuális flipper sem adja vissza az eredeti élményét.

Flipperklub:
Szerintem nem olyan veszélyes a klub élet mint fel lett tüntetve, nem igaz az, hogy a klub csak egymás gépparkjának fényezéséről szól.
Segít bárkinek bármilyen flipperes témájú kérésében. Ki kell próbálni.

Üdv: Hentes

solonzo 2009.11.12. 00:03:21

@galambirtó:
Őszintén szólva örülök hogy egy másik fronton is elindult a szabad vélemény nyilvánítás!

sea monkey 2009.11.12. 12:57:56

@Langhorn:
Szerintem szuper ez a blog, én már most is gyakran látogatom és a jövőben is ezt tervezem! Érdekesek az írások, jók a képek (bár utóbbiból több is jöhetne)!

Azért a kommentelők nem tudják szétcseszni a blogokat! Ha így lenne, akkor már az összes blog szét lenne cseszve! Mindenkinek megvan a véleménye amit le is írhat, te meg figyelmen kívül hagyhatod, vagy reagálhatsz rá.

mortein 2009.11.12. 20:18:56

@solonzo: Itt vannak flipper klub tagok. Lehet , hogy őszintén beszélhetnek ha a vezetőség erről az oldalról nem tud.

Hentes2 · http://hentes.net 2009.11.12. 20:46:23

Hűű, azt a micsoda hangulat változás történt itt egy nap alatt!
Az hittem, hogy a flipperekről fogunk beszélgetni...
Úgy látszik itt nincs semmi keresnivalóm. :-(

Üdv: Hentes

jtjtjt 2009.11.12. 21:35:00

Bravó!
igazán színvonalas itt.
Ti nagyon meg lehettetek bántva.
Bátrak is vagytok!

Bigali 2009.11.13. 15:23:08

PTR : ok nélkül biztosan nem tiltanak ki senkit, ez nem lehet egy fórum célja sem hogy csak úgy kidobálják az embereket. Az említett klub meg nyilvános ahogy látom.
Kedvencem a régi indi, sokat belepörgettem abban az időben.

Bigali 2009.11.13. 15:25:13

Marakodás helyett inkább ezt az idióta adóztatás beszüntetését kellene elérni valahogy. Akkor lehetne újra flipperekkel találkozni, nem úgy mint most.

PTR 2009.11.13. 16:39:39

@Pályinka:
Ebben te ne legyél ilyen biztos!
Mindegy a flipperklub nem foglalkoztat már!
Csak azt nem értem, hogy miért nem csinál a sok bartomarcú itt fikázó parasztcsíra egy saját blogot, ahol egymásnak ki tudják kiabálni a problémájukat!
Nem kellene szétcseszni ezt a blogot!

Az adóztatás beszüntetését meg felejtsd el! Nem fogják megszüntetni, amíg az fix (mégha az elenyésző is) bevételt jelent az álamnak!

ÜDV

PTR

Bigali 2009.11.13. 17:18:39

@PTR: Asszem először a flipperklub lett itt lefikázva, mint szabad véleménynyilvánítás. Kinek a pap kinek a paplan. Egyébként erre is jellemző, hogy összetartás nincs semennyi csak fika. Bár biztosan vétkes ebben mindkét oldal.

Mennyi lehet az adóbevétel éves szinten ezek a gépek után? 10-20m ? Nevetséges.
Ha nem lenne a fix adó akkor több gép működne, és a bevétel után képződő adótartalom is sokkal nagyobb lenne. Persze ezt is elkúrták, nemkicsit. Pont mint a regisztrációsadó. Többszöröse befolyhatna ésszerű rendelkezésekkel.

mortein 2009.11.14. 19:07:50

Nagyon jók a hozászolások.Szeretnék flipper klub tag lenni mert ott a főzésröl is beszélnek.
András

mortein 2009.11.14. 19:09:59

@PTR: Ki vagy te, hogy így osztod az észt

mortein 2009.11.16. 13:36:31

@mortein:
Andris a nak hívnak a barátaim,nőtlen,191cm magas 34 éves 71kg,és a Capella Café-ba járok szórakozni illetve flipperezni.De ha igazán tutit akartok játszani ajánlom még a Kék Osztrigában lévő flippereket.
Andris
süti beállítások módosítása