A flipperek fejlődése és sikere sok gyártót ösztönzött további fejlesztésekre, illetve a hagyományos flipperek sémáján való túllépésre.

De mindenekelőtt a Bingo gépeket kell megemlíteni, mivel ezeket a klasszikus, karokat alkalmazó flipperek megjelenése után is gyártották, sőt, az 50-es és 60-as években a tárcsás nyerőgépek (félkarú rablók stb.) után a legtöbb szerencsejáték-automata közülük került ki.  A Bingo név állítólag egy XVI. századi olasz sorsolásos játék, a Beano nevéből ered, ahol számokat kelllett eltalálni a megfelelő sorrendben. A Bingo gépek gyakorlatilag kar nélküli flipperek, ahol a játéktéren számozott lukak vannak, ha beleseik egy-egy kilőtt golyó, ott is marad, felgyújtva a fejüvegen látható Bingo kártyákon a meglőtt számot. A Bingo gépek jelentős részénél lehetőség volt több érmét bedobni, így emelni a tétet, vagy újabb fogadási eseményt kötni játék közben. A legtöbb Bingo gép elektromechanikus volt,  majd 1980-ban a Bally készített egy elektronikus (Solid State) gépet, mindössze 1000 példányban, a neve Continental volt, a teljes széria Belgiumba került, ahol a mai napig engedélyezett ez a szerencsejáték.

A Bingo gépeknek létezett egy sajátos alfaja, az úgynevezett Horserace (lóverseny) gépek. Kialakításukban nagyon hasonlítanak a klasszikus Bingo gépekre, azonban a négy részre osztott játétéren ugyanazok a számok (1-7 ig) voltak, négy fogadási esemény  szerint mezőkre osztva (tétre, helyre, befutóra). A lóversenyes Bingo flippereket azonban 1950-ben szövetségi szinten betiltották az Egyesült Államokban, a szerencsejáték-jelleg miatt nem csak az üzemeltetést, hanem az alkatrészek gyártását és forgalmazását is büntették a hatóságok, így ez a típusú gép az 50-es évekre eltűnt a helyekről.

A flipperekből fejlődött ki az a tipikusan amerikainak számító játékautomata, ami a népszerű baseball játék szabályainak adaptálásával született, a playfield és a fejüveg is baseball pálya kialakításuak. A flipperkarok helyén pedig egy baseball ütő van, amivel megütve a pálya közepéről érkező golyót a pélya tetején lévő célpontokat kell megütni. Emiatt a speciális kar miatt ezeket a gépeket általánosan Bat-game nek hívják.

 A legelvetemültebb flipper fejlesztést a Williams vitte végbe, amikor 1981-ben megjelent a Hyperball nevű gép. Ebben a gépben nincsenek flipperek, hanem az outhole (ahol alapesetben leesik a golyó) helyén egy 180 fokban forgó kilövő van, ami percenként 250  kisebb fémgolyót lő ki. A kilövőt a játékos a gép két alsó szélén található gombokkal fordíthatja jobbról balra. A cél adott idő alatt az összes, a játéktér szélein található célpont meglövése. A koncepció célja a videojátékok előretörésével magyarázható, a Williams remélte, hogy újdonságával a videójátékok rajongóit is meghódíthatja. Bár a gép nem volt túl sikeres, összesen 4500 db készült belőle, a nagy rivális Bally mégis lemásolta és egy évvel később kiadta Rapid fire néven.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr781701473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása