Célközönségük okán a flippertervezők sokszor használtak képregény stílusú dekorációkat, vagy éppen képregény-karaktereket egy-egy gép megalkotásakor.Az Egyesült Államokban az 1970-es években mind a flipper-ipar, mind a képregény-kiadás az aranykorát élte, ekkor kezdtek el egyes tervezők képregényes elemeket alkalmazni a flippereken.

Az egyik legelső ilyen gépet, az elektro -mechanikus Comics flippert mégis egy kis francia cég, a  mindösszesen 8 évig működő és 20 gépet  készítő nizzai Rally Play Company készítette el, klasszikus megjelenésű képregény figurákkal díszitve a fejüveget és a playfieldet is. A Comics technikai szempontból is érdekes, hiszen Nixie-csöveket alkalmaz a kijelzőknél, a hangja is elektronikus, de nincs elektronikus vezérlése, az elektromechanikus gépekre jellemző reléket a gép fejében helyezték el.

A legnagyobb gyártók is szívesen dobtak piacra ismert képregényhősökkel flippereket, a Gottlieb a Marvel képregénykiadó legendás figuráit, a Csodálatos Pókembert és a Hihetetlen Hulk-ot jelenítette meg. Utóbbi 1979 végén jelent meg, a Gottlieb első elektronikus szériájában (System 1), míg a The Amazing Spider-man fél évvel később követte, de már a frissen fejlesztett System 80 rendszerrel. Mindkét flipper dekorációja a képregénykiadó Marvel  akkori grafikai elemei szerint történt, szó szerint szemet gyönyörködtető, ez a két gép tényleg legendás klasszikus.

A Bally egyik művészeti tervezője, Greg Freres azontúl, hogy az 1990-es évek elején két flippert is jegyzett "Silverball Comix" logó alatt, a képregényes vonalat más úton is megjelenítette: a flipperek reklámanyagainak elkészítésehez képregényeket készített ami elég egyedinek számított, Freresen kívül senki nem alkotott  hasonlót . Az 1981-es Fathom háttértörténetét az alábbi képregényből ismerhetjük meg:

 Ugyanennek a tervezőnek és a Bally flippergyártónak öt évvel későbbi gépénél a marketinganyagban már egy többoldalas, a fentinél komplexebben megalkotott képregény adja meg a motivációt a játékhoz, az 1986-os Strange Science-hez.

A tervező már említett két későbbi flippere a Strange Science karaktereihez nagyon hasonló figurákat használ, mindkét gépen megjelenítve a Silverball Comix logót. Ez a két gép egyébként az 1990 novemberében megjelent Dr Dude és az 1991 közepén debütált folytatása, a már Dot Matrix kijelzővel rendelkező The Party Zone volt. Mindkét gép fejüvegén a bal felső sarokban látható a különleges logó.

 A mára már egyetlenként maradt Stern Pinball is igyekszik hasznot húzni a képregények és a belőlük készült mozifilmek reneszánszából, három éve kiadta Spiderman nevű flipperét, ami szintén a Marvel-hősről, pontosabban a róla készült filmekből merítette a témáját. Ráadásul a gyártó közleménye szerint a legújabb, már tesztelés alatt lévő modelljük is képregényes témájú lesz, hiszen a  szintén Marvel karakter Ironman a gép hőse persze a filmadaptáció szerinti megjelenítésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://flipper.blog.hu/api/trackback/id/tr231701469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.04.08. 14:28:26

Hát ezzel az utóbbi Iron Man-es témával nem nagyon tökölt már a grafikus...

kitfisto 2010.04.09. 22:43:19

mondjuk az ironman nem a kepregeny alapjan keszul hanem a film alapjan, ami igaz hogy kepregeny adaptacio.

kitfisto 2010.04.10. 01:44:11

ergo sztem az ironman temat inkabb a kepregeny alapjan kellett volna megcsinalni. na majd meglatjuk hogy mi sul ki belole :)

u.i.: bocsi ez lemaradt a elozo hszbol

sea monkey 2010.04.11. 00:08:38

Nagyon jó bejegyzés, gratulálok! A DR DUDE szuper képregényes flipper, nekem is van egy ilyenem! Nem a legmodernebb gép, nem tud annyit mint pl az Indiana Jones, de tök jó hangulata van!
Egyébként a Spiderman flipper fejüvege, amiről képet is tettél fel, az egyik szám címlapja is volt (sajnos nem emlékszem melyiké).
Amúgy képregényekben is szerepelnek flipperek. Az X-men-ben többször is feltűnik Arcade a bérgyilkos, aki Murder World nevű műintézményében végez áldozataival, többek között egy óriási flipper segítségével. Például az Uncanny X-men 121-124. számokban is így próbálja kinyírni az X-men-t (természetesen sikertelenül...) Sőt a 123. szám címlapján látható is a flipper.

AlterEgoPeti · http://alterego.fotoalbum.hu/ 2010.04.19. 20:32:04

A hang úgy tűnik zsír lett, mint a pókemberben. :D

http://www.youtube.com/watch#!v=XKnL0qyvtJg&feature=related

és a gyári promo videó:

http://www.youtube.com/watch#!v=RunkEa5lbp8&playnext_from=TL&videos=01KI-If2I5g&feature=sub
süti beállítások módosítása